Авіакомпанію Virgin America в ході IPO оцінили майже в $ 1 млрд

Авіакомпанію Virgin America в ході IPO оцінили майже в $ 1 млрд

Авіакомпанія Virgin America провела первинне розміщення на біржі NASDAQ. Компанія виручила $ 307 млн. Розміщення Virgin America пройшло через два тижні після катастрофи космолета SpaceShipTwo космічного проекту співвласника Virgin America - мільярдера Річарда Бренсона. Авіакомпанія вибрала вдалий час для виходу на біржу, вважають експерти, але не впевнені в її подальших перспективах, пише РБК.
 
Авіакомпанія Virgin America, співвласником якої є британський мільярдер Річард Бренсон, 13 листопада розмістила свої акції на біржі NASDAQ. Інвесторам було запропоновано 13,3 млн акцій по $ 23 за один цінний папір. В результаті компанія отримала $ 307 млн. Ще $ 52 млн вона заробила від продажу своїх акцій приватним покупцям одночасно з IPO. Всього в ході розміщення Virgin America виручила $ 359 млн. Акції компанії почнуть обертатися на біржі сьогодні.
 
Для IPO компанія вибрала середній ціновий діапазон - до розміщення Virgin America заявляла про вартість однієї акції в проміжку від $ 21 до $ 24. Виходячи з вартості однієї акції в $ 23, вся авіакомпанія оцінена в $ 993 600 000.
 
Як зазначає The Financial Times, вихід на біржу Virgin Atlantic став другим найбільшим IPO в історії американських авіакомпаній, поступившись лише ExpressJet. Остання в 2002 році продала акцій на $ 480 млн. Крім того, за відомостями Bloomberg, розміщення Virgin America на NASDAQ стало першим IPO американської авіакомпанії за останні три роки. Найбільшими акціонерами авіакомпанії є Virgin Group Бренсона - вона контролює 22%. Нью-йоркська інвестиційна компанія Cyrus Capital Partners володіє 40%.

Авіакомпанію Virgin America в ході IPO оцінили майже в $ 1 млрд

За оцінкою Bloomberg, момент для виходу на біржу Virgin Atlantic був обраний надзвичайно вдало. Справа в тому, що вартість авіаційного палива знаходиться на мінімальній з 2010 року позначці, а акції інших авіакомпаній досягли найвищої вартості за останні 13 років. З іншого боку, IPO Virgin America пройшло на тлі катастрофи 31 жовтня космольота SpaceShipTwo іншого підприємства Бренсона - Virgin Galactic. В результаті аварії загинув один з пілотів. Як підкреслює FT, цей крах зробив негативний вплив на сам бренд Virgin.
 
Крім інциденту 31 жовтня є і фундаментальні фактори, які змушують учасників ринку сумніватися в перспективах Virgin America. Зараз вона є дев'ятою найбільшою авіакомпанією США. Але, як заявив Bloomberg один із засновників консалтингової компанії в сфері подорожей і туризму Atmosphere Research Group Генрі Хартевельдт, охоплення польотів Virgin America поки недостатнє. Зараз у неї 53 літаки. Для порівняння, у найбільшого лоукостера - Southwest Airlines - 685 лайнерів.
 
Іншою проблемою для Virgin America може стати низька рентабельність порівняно з конкурентами. За перші дев'ять місяців 2014 вартість однієї милі польоту пасажиромісць без урахування вартості палива - ключовий показник ефективності в авіаційній галузі - становила 7,08 цента. У конкурентів - Spirit і Allegiant Travel - цей показник становить 5,98 центів і 6,01 відповідно.

Путь от неосведомленного новичка до профессионального спортивного прогнозиста Онлайн бюро находок Широкий ассортимент фонариков от проверенных производителей Запись на собеседование на визу в Америку Как откачивают стоки из канализации?
Лента авиановостей