На чому літають українські олігахи

На чому літають українські олігахи

Крім літаків Boeing, які належать великим комерційним авіакомпаніям, серед тисяч повітряних суден, зареєстрованих в Україні, є приватні авіалайнери і вертольоти відомих українських бізнесменів. І хоча імена олігархів прямо не позначені в реєстрі Державіаслужби, все одно легко визначити, які компанії з ними пов'язані.

Наприклад, приватними літаками володіють підприємства українських мільярдерів Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа і Сергія Тарути. Серед власників інших повітряних суден - екс-міністр транспорту Євген Червоненко і офшорні компанії, чиї засновники пов'язані з купівлею скандальних "вишок Бойка".
За даними Kyiv Post, два повітряних судна, зареєстровані авіавластями країни, опосередковано пов'язані з сім'єю Януковича. Одне з них знаходиться в користуванні Руслана Ципакова, засновника Ferrari Team Ukraine. Він щільно спілкується і брав участь в авто-ралі з Віктором Януковичем - молодшим сином президента. За даними Державіаслужби, Ципаков літає на вертольоті Bell 206L1, який належить його компанії Metal Union.
Власником другого виявився Сергій Кузяра, радник екс міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького. За даними "Forbes Україна", Кузяра працював на старшого сина Віктора Януковича - Олександра з кінця 2011 року. В цей же час його компанія "Продакс" прославилася численними перемогами в державних тендерах. За інформацією Державіаслужби, Кузяра значиться власником 4-місцевого літака Diamond DA40.
Українська компанія DF Aviation, створена в 2011 році і афілійована з Group DF Дмитра Фірташа, використовує два вертольоти Agusta. Один з топ-менеджерів групи Олег Кікта володіє власним літаком - 2-місцевим K-10 Swift.
"Метінвест" Ахметова володіє Pilatus PC 12/47E, який вміщує до дев'яти пасажирів. Разом з тим, у глави компанії Ігоря Сирого є невеликий 4-місний Diamond DA 42 NG.
В цілому, корпоративні літаки чи вертольоти є у багатьох великих компаній. Серед них - DTEK, якою також володіє Ахметов, "Амстор", що входить в Smart-Holding Вадима Новинського, пивоварна компанія «"Оболонь" (контролюється Олександром Слободяном) , Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка. Своїм авіафлотом може похвалитися "Індустріальний союз Донбасу": його дочірня компанія ISD Avia орендує три літаки і два вертольоти, в основному у офшорних компаній, розташованих на Британських Віргінських островах.
Вертоліт Bell 427 використовується компанією «Віпфілд», яку пов'язують з Валерієм Омельченко. Депутат Верховної Ради сьомого скликання, він більш відомий як зять Василя Джарти, який очолював Раду міністрів Криму. 

На чому літають українські олігахи

Два зареєстрованих в Україні повітряних судна належать лондонській Globewood United LLP. До 2012 року нею володіли два офшору Milltown Corporate Services Ltd та Ireland & Overseas Acquisitions Ltd. Вони відомі у зв'язку з покупкою нафтових вишок підрозділом "Нафтогазу", яка вважається одним з найбільших проявів корупції за останні роки.
Примітно, що два Airbus A319 ахметовського СКМ зареєстровані на невеликому Карибському острові Аруба, популярному місці реєстрації повітряних суден. Невеликий реактивний Dassault Falcon 900, що належить СКМ, теж зареєстрований на Арубі. Більшість українських найбагатших бізнесменів теж не реєструють свої літаки в Україні.
Прес-секретар Ахметова Олена Довженко повідомила Kyiv Post, що єдиний акціонер СКМ Рінат Ахметов не володіє власними літаками, але використовує судна компанії. За її словами, "нинішнє українське законодавство не дає можливості ефективно обслуговувати літаки, що не відносяться до бізнес авіації".
"Крім того, операційний та технічне обслуговування, а також ремонт легше проводити для літаків, які зареєстровані на компанію-нерезидента України", - пояснює Довженко.
Реєстрація літаків у різних екзотичних місцях типу Аруби або Британських Віргінських островів - одна з опцій, які компанії з реєстрації офшорів пропонують своїм клієнтам.
Наприклад, одна з таких компаній, MS Group, описує вигоди офшорної реєстрації, які відрізняються від тих, які описувала прес-секретар Ахметова. Це анонімність, зменшення податків, спрощення бюрократичних процедур. Крім того, Аруба дає доступ до широкого списку схвалених станцій технічного обслуговування літаків, який можуть бути недоступними в Україні.
Власник / Оператор Повітряне судно
DTEK Service Agusta AW109SP
DF Aviation (власники - кіпрські компанії Bokar Ventures Ltd і Arakua Ltd) Agusta AW109SP, Agusta AW139
Центравіа (власник - Speed ​​Aero Limited) (1) Два Agusta AW139, Mystere Falcon 900, легкий літак Х-32-912
Амстор (інтегрована в Smart-Holding) Agusta A109E
ISD Avia (власники - компанії з Британських Віргінських островів Diam Assets Ltd, Eola Assets Ltd, Avira Ventures Ltd, Coprix Finance Ltd, російська компанія Metropolis) Agusta A109E, три літаки CL-600-2B19, Мi-171
Універсальна Транспортна компанія (2) AS350BA, Yak-40
Миронівський Хлібопродукт Bell-430, EC 145
Євген Червоненко, екс-міністр транспорту AS355F1
Борис Філатов, юрист і бізнесмен з Дніпропетровська AS350B2
Ігор Сирий, глава Метінвесту DA 42 NG
Сергій Кузяра, радник міністра енергетики DA 40 D
Globewood United LLP Enstrom 480B, DA 40 D
Олег Кікта, Ostchem Ukraine K-10 Swift
Metinvest Holding Pilatus PC 12/47E
Валерій Шамотій, корпорація "Логос" SA341D
Андрій Щетинін, голова корпорації ACC SA341G

1. За даними українських видань, "Центравіа" пов'язана з президентом Віктором Януковичем. Два повітряних судна компанії орендуються саме для президентських потреб. За це "Центравіа" отримала з держбюджету понад шість мільйонів гривень в 2012 році.

2. "Універсальна транспортна компанія" була заснована Вик систем, яку ЗМІ пов'язували з екс-директором "Хліб Інвестбуду" Ігорем Філіпенко.

Геймеры выбирают игровые джойстики для компьютера от Redragon Интернет-сервис, позволяющий зарабатывать 1 доллар Как правильно составить резюме Как заработать на игре в слоты онлайн? Как можно сделать вывод Neteller на карту Приват24?
Лента авиановостей