Боротьба за небо

Боротьба за небо

Україна і Росія продовжують зазнавати збитків через взаємну блокаду повітряного простору

Повітря – не безкоштовно

19 листопада 2014 року Державна авіаційна служба України наклала на російські авіакомпанії 261,5 млн грн. штрафів за порушення правил і порядку використання повітряного простору України. Чиновники кажуть, що авіакомпанії «Ак Барс Аеро», «Аерофлот», «Глобус» і «Шарк Інк» виконували злети і посадки в закритому аеропорту Сімферополь без дозволу Державіаслужби України, без отримання дозволів диспетчерів і без ведення обов´язкового радіозв´язку в повітряному просторі України. МЗС заявив, що ці чотири російські авіакомпанії порушували вимоги повітряного кодексу України та Чиказької конвенції.

Російські авіакомпанії оскаржують штрафи в суді. Але навіть якщо Україна виграє у всіх інстанціях – апеляційних та касаційних – російська сторона може відмовитися платити за виставленими рахунками. І вірогідність цього дуже висока.

Та проблема навіть не в тому, що Державіаслужба після накладення штрафів може не отримати грошей. Її рішучі дії повертаються бумерангом і шкодять вітчизняним авіаперевізникам.
Транзитне питання

Росія не стала баритися з відповідними заходами. Хоча офіційно там не оголосили, що вводять санкції, але неофіційно наклали заборону на транзитний переліт через повітряний простір РФ для українських авіакомпаній. На рівні законів або якихось інших нормативних актів обмежень немає, але «флай-листи» російські органи управління повітряним рухом з українською стороною не узгоджують. Після того, як Державіаслужба України наклала штрафи, чи варто очікувати пом´якшення авіа-бойкоту? Навряд чи.

Російська авіакомпанія «Аерофлот» оголосила, що відтепер здійснює рейси в обліт території України і скасувала кілька рейсів в українські міста. Аналогічні заяви зробили їхні колеги-співвітчизники з компаній «S7», «Трансаеро», «Ютейр», а також білоруська «Белавіа».

Авіаперевізники 26 країн підтримали їхній почин, повністю або частково відмовляючись від використання маршрутів над Україною. Євроконтроль закрив повітряний простір України для цивільної авіації на невизначений строк, європейські лоцмани розробляють нові маршрути польотів в обхід південного сходу України. Такі авіакомпанії, як німецька Lufthansa, голландська KLM, фінська Finnair, чеська CSА, плеяда східних операторів, корейські Korean Air Lines і Asiana Airlines, літаки «Турецьких авіаліній», «Сингапурські авіалінії» планують триматися подалі від нашого неба.

Крім того і американська авіакомпанія Delta повідомила, що не здійснює рейси через повітряний простір нашої країни. 14 липня нинішнього року Федеральне авіаційне управління США ввело обмеження на польоти над частиною регіонів країни.

В результаті Європа і РФ розв’язали проблему недовіри до стабільності повітряного простору України шляхом подовження маршрутів. Сваритися між собою вони не поспішають. Адже для Європи закриття транзиту через Росію загрожує збільшенням вартості кожного польоту на $50 тис.

Тим часом рейси російських перевізників із Москви тепер пролягатимуть через Анапу і Ростов-на-Дону. Внаслідок змін, внесених до авіамаршрутів, польоти до Сімферополя стануть тривалішими. Якщо раніше долетіти до столиці Криму з Москви можна було за 120 хвилин, то тепер потрібно ще 50 хвилин.

Авіакомпанії США, Європи та Росії запевняють, що оптимізація не зачепить гаманці кінцевого споживача. Чого не можна сказати про Україну.

Код-шеринг по-українськи

За даними «Украероруху», в 2013 році над Україною було здйснено 434 786 рейсів іноземних компаній і лише 99 795 – вітчизняних. Втрата навіть половини іноземних рейсів завдасть більш ніж мільярдний збитків у зв´язку з відмовою від оренди повітряних коридорів. Але це не вся сума програшу.

Ми теж подовжуємо маршрути, облітаючи Росію, і це аж ніяк не дешеве задоволення. По-перше, збільшується витрата палива. По-друге, необхідно додатково платити за проходження повітряних коридорів тих країн, які знаходяться на шляху до східних і південно-східних аеропортів Євразії.

Варто також додати, що від 17% до 23% пасажиропотоку втрачається через згортання польотів у зону ЄЕП. І на додачу, необхідність у створенні альтернативного повітряного коридору в Китай призведе до подорожчання більшості товарів широкого вжитку.

Здавалося б, самі збитки. Але є ще й втрачені перспективи. Блокада російських повітряних коридорів призведе до згортання інвестування в авіаційну інфраструктуру країни. Простий приклад – створення Міжнародного консорціуму з будівництва та експлуатації повітряного транспортного коридору Пекін–Навої–Харків–Бєлгород–Сехешфехервар із бюджетом у $5,7 млрд. тепер обійде Україну. Хоча участь у ньому сприяла б розвитку інфраструктури: будівництву автобанів, швидкісних залізниць, річкових і морських портів.

Відмова від спільної експлуатації рейсів або код-шеринг може зробити ще одну пробоїну в авіаційній галузі країни. Через блокування російського неба українські компанії можуть не виконати свої код-шерингові зобов´язання перед іноземними партнерами. В результаті цього доведеться платити штрафи. Розмір позовів і можливі збитки поки що невідомі. Але навіть без судових витрат, за найпримітивнішими розрахунками, недоотримані прибуток та інвестиції, сукупно з інфраструктурним змістом і подорожчанням обов´язкових відрахувань за рік. може скласти близько 10 млрд. гривень.
Навряд чи такі збитки можна порівняти зі штрафами в 261,5 млн грн. проти російських перевізників, які Україна, швидше за все, так і не зможе отримати.

Красивые фотообои для вашего жилища Трубы промышленного назначения Обзоры казино и БК популярных в Украине Русское лото: теперь можно играть по сети Игры от Mega Jack: играй и выигрывай деньги!
Лента авиановостей