США вирішили не відправляти на смітник історії легендарні, але «потворні» штурмовики А-10 Thunderbolt

США вирішили не відправляти на смітник історії легендарні, але «потворні» штурмовики А-10 Thunderbolt

Знамениті «бородавочники», які були покликані знищувати радянські танки, ще повоюють з бойовиками ІГІЛ в Сирії та Іраку.

A-10 - яскравий приклад військових літаків, які, зайнявши свою нішу у вирішенні певних завдань, виявилися здатні задовольняти поставленим цілям, залишаючись на озброєнні десятиліттями подібно американському стратегічному бомбардувальнику B-52 і російському Ту-95.

Створений у самий розпал «холодної війни» 40 років тому, літак повинен був служити головній меті - вогневої підтримки наземних військ при високій маневреності та потужному гарматному озброєнні.

З'явившись у складі ВПС США, літак не отримав визнання серед військових, і за «потворний» вигляд його стали називати «бородавочником». Протягом деякого часу в міноборони навіть думали про його заміну.

Однак війна в Перській затоці довела надзвичайну ефективність і живучість штурмовика за підтримки сухопутних з'єднань, адже він спеціально спроектований для бою на низьких висотах і невеликих швидкостях.

Несмотря на то что эти штурмовики не выпускаются с 1984 года и учитывая их ключевую роль в огневой поддержке наземных войск, самолету удалось найти влиятельных защитников во власти США, среди них — известный сенатор-республиканец Джон Маккейн. «Самолет меняет правила игры. Он уродливый. Он громкий. Но когда он появляется и ты слышишь звук его пушки, все меняется. Это уродливейший и прекраснейший самолет на планете», — считает генерал армии Мартин Демпси, председатель объединенного комитета начальников штабов ВС США. Він потворний. Він гучний. Але коли він з'являється і ти чуєш звук його гармати, все змінюється. Це найпотворніший і найпрекрасніший літак на планеті », - вважає генерал армії Мартін Демпсі, голова об'єднаного комітету начальників штабів ВС США.

Система "ЛІГА:ЗАКОН" и ее преимущества Бесплатные развлечения в вашем мобильном телефоне Виды, преимущества и особенности выбора стеллажей Играй без ставок без поражений Как выбрать наиболее выгодное предложение микрозайма
Лента авиановостей