Туреччина закупить сотню F-35

Туреччина закупить сотню F-35

Турецька влада після року роздумів все ж вирішила закуповувати американські багатоцільові винищувачі п'ятого покоління F-35 Lightning II виробництва Lockheed Martin, передає в середу, 7 травня, International Business Times. Передбачається, що перші два літаки надійдуть на озброєння ВПС Туреччини в 2018 році.

Згідно з домовленостями Анкара придбає 100 F-35 загальною вартістю 16 мільярдів доларів. Рішення про початок закупівель передбачалося прийняти ще в січні 2013 року, однак переговори були припинені з фінансових міркувань, а також через невдоволення деякими технічними характеристиками літака.

Новий F-35 замінить наявні на озброєнні країни винищувачі четвертого покоління F-16, які, незважаючи на модернізацію, вважаються застарілими.

Багатоцільовий винищувач F-35 Lightning II, спроектований з використанням технології "стелс" і здатний нести ядерні боєголовки, виробляється компанією Lockheed Martin в рамках проекту «Спільний ударний винищувач» (СУВ). Вибір конструкції F-35 був зроблений в 2001 році після конкурсу між компаніями Boeing (модель X-32) і Lockheed Martin (модель X-35). В рамках програми планувалося створити єдину модель винищувача для ВПС, ВМФ і морської піхоти США з можливістю вертикального і укороченого зльоту і посадки.

Туреччина поряд з США, Австралією, Великобританією, Італією, Голландією, Канадою і Норвегією є інвестором СУВ. Країни-партнери програми, за угодою з США, повинні вкласти в розробку літака п'ять мільярдів доларів, а по її закінченні закупити 627 літаків.

Минута времени - сутки отдыха! Игровые грани слотов онлайн в виртуальном пространстве казино Эльдорадо Качественный отдых через профессиональное тур-агентство Изучение потребителей Игровые приложения для тех, кто хочет раз и навсегда изменить свою жизнь
Лента авиановостей