Україна закупить в Китаю військові літаки

Україна закупить в Китаю військові літаки

Україна зацікавилася можливістю локалізації китайських навчально-бойових літаків L-15, повідомляє Jane's з посиланням на джерела в українській оборонній промисловості. Остаточне рішення про це поки не прийнято. У разі, якщо влада схвалить проект, українські ВПС отримають відносно дешеві легкі штурмові літаки.

Згідно розглянутого плану, Китай займеться поставками Україні планерів літаків L-15. Згодом вони будуть оснащуватися двигунами АИ-222-25 (такі ж встановлюються і на літаки китайського виробництва) і повністю українським бортовим радіоелектронним обладнанням та озброєнням. Джерело агентства підкреслило, що цей сценарій дозволить Україні уникнути залежності від Росії в поставках авіаційних систем.

Україна закупить в Китаю військові літаки

Як зазначає Jane's, вибір України на користь L-15 виправданий. Справа в тому, що українські військові добре знайомі з проектом російського навчально-бойового літака Як-130, з яким китайський легкий штурмовик має багато спільного. На початку 2000-х років міністерства оборони України і Росії розглядали можливість спільного виробництва навчально-бойових літаків Як-130 для своїх ВПС, проте пізніше відмовилися від цих планів.

Між тим укладення угоди з Китаєм про локалізацію літаків L-15 дозволить Україні створити нові робочі місця в оборонно-промисловому комплексі. Навесні 2014 Україна у відповідь на анексію Криму Росією ввела заборону на поставки продукції військового та подвійного призначення Москві. Через це заборони обсяг замовлень на такого роду продукцію скоротився на 75 відсотків.

Україна закупить в Китаю військові літаки

В даний час китайські літаки L-15 випускаються в модернізованої версії Lift. На них встановлюються українські двигуни з форсажної камерою АІ-222К-25Ф, радари з фазированою антеною, коліматорні індикатори і шість повнокольорових багатофункціональних дисплеїв (по три для кожного пілота). Закрилки і хвостове оперення літаків виготовляються з композиційних матеріалів.

L-15 здатний розвивати швидкість до 1,6 тисячі кілометрів на годину, а його бойовий радіус становить 550 кілометрів. У бойовій версії літак оснащується шістьма точками підвіски (чотири під крилом і по одній на законцовках) для ракет класу «повітря-повітря» та авіаційних бомб.

Азартные игры для чемпионов Как не ошибиться с подарком? Золотистый стафилококк: описание, симптомы и лечение Репетиционная база, звук Кабельные тележки для кабелей разных типов от производителя
Лента авиановостей