В США розпочались тестування літака з новим типом крила

В США розпочались тестування літака з новим типом крила

ВПС США спільно з фахівцями NASA провели випробування адаптивного крила, конструкція якого дозволяє оптимізувати польотні характеристики літака на всьому протязі польоту. Як повідомляє Defence Talk, у випробуваннях взяв участь модифікований бізнес-джет Gulfstream III, на який встановили крило без традиційних закрилків. Ці елементи механізації були замінені на керуючі поверхні із змінною геометрією.

Розробкою нового адаптивного крила за замовленням ВПС США займається американська компанія FlexSys. Її розробка отримала назву FlexFoil. На Gulfstream III вона являє собою рухливі поздовжні аеродинамічні площини довжиною 5,5 метра, кінці яких плавно сполучені з самим крилом гнучкими обтекателями. Довжина обтекателів становить близько 0,6 метра. FlexFoil дозволяє протягом усього польоту міняти конфігурацію крила, збільшуючи або зменшуючи його підйомну силу.

За словами виконавчого директора FlexSys Шрідхара Коти, подібну технологію авіаційні інженери намагалися розробити протягом останніх 40 років. Сама компанія займалася створенням FlexFoil протягом майже 20 років. Основною перевагою FlexFoil є зниження аеродинамічного шуму при використанні задніх поверхонь крила, а також значне зменшення лобового опору.

В США розпочались тестування літака з новим типом крила

Крім того, FlexFoil, на відміну від звичайних закрилків, дозволяє точніше регулювати підйомну силу крила залежно від умов навколишнього середовища. В ході випробувань на Gulfstream III планується відпрацювати нову технологію, після чого може розпочатися її серійне виробництво. За словами Коти, FlexFoil може бути встановлена на всі існуючі типи літаків. При цьому буде потрібно лише незначна зміна основної конструкції крила.

В США розпочались тестування літака з новим типом крила

В даний час для управління несучою здатністю крила використовуються закрилки. Вони розташовуються симетрично на задній кромці крила і є профільованими відхиляючими поверхнями. В прибраному стані вони є продовженням поверхні крила, але в випущеному стані відходять від нього з утворенням щілин. Випуск закрилків дозволяє змінити кривизну і площа поверхні крила, а значить і його несучу здатність.

Незважаючи на те що закрилки дозволяють управляти підйомною силою крила, вони мають ряд недоліків. Зокрема, випуск цих елементів управління збільшує аеродинамічний опір, віднімаючи при цьому частину тяги двигунів при зльоті. Крім того, при випуску закрилків змінюється поздовжнє балансування літака і виникає пікіруючий момент, через що ускладнюється управління літальним апаратом.

Несколько слов об откосе от армии в 2021 году Онлайн Fresh Casino Международные авиаперевозки грузов Какой рекламный ролик заказать для компании: торговый или имиджевый? Актуальные новости Украины, России и Беларуси
Лента авиановостей