12.12.2020 19:49 

9 найбільших військових літаків, поруч з якими інші здаються букашками

9 найбільших військових літаків, поруч з якими інші здаються букашками

Оборонна промисловість завжди працює на піку своїх ресурсів, поставляючи в армії світу все нові і нові види озброєнь і військової техніки. Авіація в цьому випадку - не виняток. Однак не тільки винищувачі або бомбардувальники, що відрізняються легкістю і маневреністю, стоять на озброєнні ВПС різних країн - великі транспортні літаки не менш важливі, а їх масштаби часом вражають чи не більше, ніж бронебійність їх бойових колег. Вашій увазі "дев 'ятка" найбільших військових літаків, які тільки можна знайти в арміях світу.

Junkers Ju 390

Junkers Ju 390

Літак Junkers Ju 390О спроектували в Третьому рейху на основі чотиримоторного Junkers Ju 290 в 1943 році. А ось призначення його було широким: його застосовували і в якості важкого транспортного, і як морський патрульний літак, і навіть у вигляді далекого важкого стратегічного бомбардувальника. Ще одним передбачуваним типом застосування Junkers Ju 390 повинна була стати дальня повітряна розвідка.

Німецьке командування планувало побудувати 26 таких літаків, за допомогою яких, як передбачалося, вдасться піддати бомбардуванням навіть територію Америки. Однак насправді вони встигли виробити тільки дві одиниці величезної машини. Масштаби Junkers Ju 390 вражали і на ті часи, і зараз: розмах його крил становить понад півсотні метрів, довжина - 34,2 метра, дальність польоту - до понад 9,5 тисяч кілометрів.

Messerschmitt Me 323 «Gigant»

Messerschmitt Me 323 «Gigant»

Одним великим літаком люфтваффе Третього рейху явно не обмежився б. Так, вони випустили ще одного гіганта, який вписав своє ім 'я в історію військової авіації. Йдеться про модель Messerschmitt Me 323, який вважався найбільшим серійним сухопутним лайнером часів Другої світової війни. Передумовою до проектування цього гіганта були плани щодо вторгнення на територію Великобританії. Спочатку його створювали в якості важкого планера Me 321, проте в 1941 році спеціалізацію змінили і стали будувати модифікацію цього планера з мотором.

У результаті вийшла значна махина з вантажопідйомністю більше двадцяти тонн. При цьому обшивка Messerschmitt Me 323 "Gigant" зроблена переважно з використанням тканини і фанери. Однак це не заважало йому брати участь у Другій світовій війні. Звичайно, ніякого вторгнення до Великобританії цей великий літак не побачив, але все-таки використовувався німцями найчастіше з метою постачання військ вермахту в Північній Африці, і зрідка зустрічався на Східному фронті.

Blohm & Voss BV 238

Blohm Voss BV 238 bomber

Гігантоманія командування Третього рейху поширилася і на літаючі човни. Blohm & Voss BV 238 може похвалитися чималеньким розмахом крил в 60,17 метра. І це притому, що будували його вже в той період, коли ініціатива у війні вже стала переходити до союзників і Червоної армії. Перший і єдиний дослідний зразок відправився в політ в березні 1944 року, що зробило Blohm & Voss BV 238 найбільшим з побудованих на той момент літаків.

Однак, за злою іронією долі, він же став і найбільшим літаком, який був знищений під час Другої світової війни. Сталося це так: літак тоді базувався на озері Шальзее, що в північній частині Німеччини. А у вересні 1944 року його затопили силами групи американських винищувачів P-51 Mustang під час бомбардування. Однак існує й інша версія, згідно з якою він був знищений британськими Hawker Typhoon вже після закінчення війни в травні 1945 року.

Martin JRM Mars

Martin JRM Mars

Чотиримоторний літаючий човен Martin JRM Mars почали будувати ще до розгортання Другої світової війни, 1938 року. Спроектований як великий транспортний гідролітак, він отримав ще одне влучне прізвисько "літаючий дредноут". Закінчили розробку Martin JRM Mars ще до закінчення бойових дій - в 1943 році. І з того моменту він все ще утримує рекорд, будучи найбільшим за розмахом крила серійним гідролітаком в історії авіації, хоча серія їх складалася всього з шести одиниць.

Історія американського літаючого човна могла закінчитися разом з війною, адже створений як далекий патрульний гідролітак, Martin JRM Mars в кількості чотирьох уцілілих екземплярів в кінці п 'ятдесятих збиралися списати на металобрухт. Однак раптово їх викупили канадські лісопромисловці, які переобладнали їх у літаючі танкери для боротьби з лісовими пожежами. Вражаюче, але історія Martin JRM Mars ще не закінчена: за інформацією "UAEU.TOP", один літак все ще перебуває на експлуатації в якості цивільної протипожежної машини.

Convair B-36 Peacemaker

Американський міжконтинентальний бомбардувальник з дуже балакучою назвою - B-36 Peacemaker, що в перекладі з англійської означає "Миротворець". Однак не тільки ім 'я примітне в цьому літаку. Вся справа в тому, що ось вже більше сімдесяти років він утримує звання найбільшого за розмахом крила бойового літака за всю історію авіації. Перший політ махіна з довжиною від кінця одного крила до іншого в 70,1 метра здійснила на зорі Холодної війни, в серпні 1946 року.

Величезний літак американці примудрилися випустити ще й досить масштабною серією - всього було зібрано 384 екземпляри надважкого бомбардувальника. Ось тільки розміри і чимала кількість не врятувала літак від недовгої історії: до кінця п 'ятдесятих років B-36 Peacemaker був визнаний морально застарілим і виведений з експлуатації. Цікавий факт: серед причин раннього списання B-36 Peacemaker є ненадійність його двигунів - вони нерідко займалися. Тому пілоти дали її руховій системі (6 гвинтових і 4 реактивних мотори) кумедне прізвисько - "Шість крутяться, чотири горять". А дещо пізніше цю фразу переробили на злобу дня ще сильніше, і вона стала виглядати так: "Два крутяться, два горять, два димлять, два поперхнулися, а ще два кудись поділися".

Convair XC-99

Convair XC 99

Паралельно з Миротворцем американці розробляли проект ще одного військово-транспортного літака. Мова йде про ХС-99. Перший прототип важкого вантажного лайнера будували з використанням деталей вищезгаданого бомбардувальника B-36. Створений дослідний зразок так і залишився єдиним екземпляром, перший політ якого пройшов 24 листопада 1947 року, а два роки потому його поставили на озброєння військово-повітряних сил США. Причиною відмови від серійного випуску Convair XC-99 стала дорожнеча виробництва навіть однієї одиниці літака.

Однак наявність тільки однієї одиниці транспортника Convair XC-99 не завадила йому взяти участь у реальних бойових діях. Так, під час Корейської війни ХС-99 використовувався для здійснення міжконтинентальних рейсів в інтересах американської армії, причому експлуатація була активна, адже літав він щотижня. Востаннє літак піднявся в небо 19 березня 1957 року - за даними "UAEU.TOP", загальний наліт Convair ХС-99 склав 7400 годин.

Boeing B-52 Stratofortress

Boeing B 52 Stratofortress

Коли командуванню американських ВПС наприкінці п 'ятдесятих років минулого століття стало ясно, що Convair B-36, також відомий як Миротворець, морально застарів, йому на зміну почали розробляти новий літак. Ним став міжконтинентальний стратегічний бомбардувальник Boeing B-52 Stratofortress, або "Стратосферна фортеця". Майбутній флагман американської дальньої бомбардувальної авіації вперше помив у небо в квітні 1952 року. Спочатку Boeing B-52 Stratofortress замислювався як один з основних способів доставки американської ядерної зброї, проте В-52 хоч і брав участь у ряді військових конфліктів, але в ході останніх з його борту використовували виключно звичайне, неядерне озброєння.

Практика показала, що літак був побудований дуже вдало, і, що називається, "на століття": Boeing B-52 Stratofortress стоїть на озброєнні ВПС США досі і є одним з небагатьох літаків, який експлуатується понад півстоліття. І зупиняти цей процес поки не збираються: міжконтинентальний стратегічний бомбардувальник ще можливо модернізувати, тому його планується використовувати як мінімум до кінця 2030-х років. Цікавий факт: у Boeing B-52 Stratofortress є цілий ряд модифікацій, одна з яких, В-52G, є ще й абсолютним рекордсменом. Він утримує першість за дальністю серед бойових літаків.

Hughes H-4 Hercules

Hughes H 4 Hercules

Прототип американського військово-транспортного літака почали втілювати в життя з ініціативи знаменитого американського піонера авіації Говарда Хьюза ще на початку Другої світової війни. Хьюз планував спроектувати трансатлантичний транспортний гідролітак, який використовували б для оперативного перекидання військ на європейський театр військових дій. Однак постійні паузи під час будівництва призвели до того, що закінчити величезний літаючий човен змогли тільки після закінчення війни - перший і єдиний політ Hughes H-4 Hercules пройшов 2 листопада 1947 року.

В історію Hughes H-4 Hercules, не тільки своїми розмірами, але і тією нікчемною кількістю часу, який він провів у повітрі - єдиний політ тривав лише 26 секунд. Крім того, він відомий своїм оригінальним прізвиськом, який з 'явився завдяки своєму фюзеляжу з дерева. Hughes H-4 Hercules називали Spruce Goose (дослівний переклад - "Єловий гусь"), незважаючи на те, що матеріалом для літака була обрана береза. І все ж, всупереч своїй досить недовгій і сумній історії, Hughes H-4 Hercules мав найбільший розмах крила (97,54 метра) серед всіх побудованих літаків в історії авіації, і утримував він цей рекорд протягом семи десятиліть. Лише в 2017 році з 'явився двофюзеляжний транспортний літак Stratolaunch з розмахом крил 117 метрів, який затьмарив х' юзівського "Ялинового гуся".

Lockheed C-5 Galaxy
Lockheed C-5 Galaxy

Lockheed C-5 Galaxy - це американський стратегічний військово-транспортний літак, який на сьогоднішній день є третім на планеті - після Ан-225 і Ан-124 - вантажним літаком за вантажопідйомністю. У свій перший політ гігант вирушив 30 червня 1968 року, а на озброєння вступив у 1970 році. І відтоді ось уже півстоліття він продовжує активно експлуатуватися. Загальна кількість серії вироблених машин даного типу становить 131 одиницю.

Lockheed C-5 Galaxy, як і інші його колеги по габаритах, має вражаючий розмах крила - 67,88 метра, а його максимальна злітна маса становить 380 тонн (модифікація C-5B). Американські ВПС зверталися до послуг цього військово-транспортного літака у всіх збройних конфліктах, починаючи з 1969 року, де їхні війська взагалі були задіяні. Тобто, Lockheed C-5 Galaxy брав участь у тому числі у війнах у В 'єтнамі, Іраку, Югославії та Афганістані. Крім того, його силами здійснювалася підтримка союзників США, як, наприклад, Ізраїль в період війни Судного дня. Хочеш дізнатися більше про те, чому літак з найбільшим розмахом крила був в повітрі менше півхвилини?

Джерело: Транпорт — "Гараж" в українськой ТОП газеті "UAEU"

Зависит ли потенция от занятий бодибилдингом? Правда или миф Большие победы на сайте Вулкан Як проходить процес отримання документів у Львові? Должны ли вы беспокоиться о составе вашей косметики? Наша студия ландшафтного дизайна «Грин Гарт» воплотит в жизнь даже самые невероятные проекты
Лента авиановостей