Через збій у програмі в США затримали більше 200 авіарейсів

Через збій у програмі в США затримали більше 200 авіарейсів

Літак-розвідник американських ВПС викликав серйозний збій в програмному забезпеченні центру управління повітряним рухом Каліфорнії, через що довелося затримати вильоти сотень цивільних рейсів в кількох аеропортах південно-західного регіону США і позапланово посадити літаки, які прямували в цей регіон, повідомляє агентство NBC News.

Хоча офіційні агентства не надали вичерпної інформації про причини збою, але неофіційні джерела кажуть, що справа в новій системі моніторингу трафіку, яку встановили в деяких аеропортах Каліфорнії і яка помилково спробувала запобігти зіткненню літака з комерційними авіарейсами.

U-2 летів на висоті більше 60 000 футів (більше 18 км) над рівнем моря і ніяк не міг заподіяти проблеми цивільним судам на набагато більш низькій висоті. Він літає над Каліфорнією та іншими регіонами на такій висоті вже десятиліттями, і ніколи не було проблем. Але нещодавно в аеропортах встановили нове програмне забезпечення для моніторингу польотів у рамках проекту ERAM (En Route Automation Modernization), вартість проекту склала $ 2,1 млрд. Швидше за все, нова система помилково інтерпретувала висоту польоту U-2 і порахувала, що він може вплинути на інші рейси.

Є припущення, що причиною програмного збою стала можливість U-2 літати на висоті вище 65 535 футів. Втім, передавач U-2 здатний повідомляти довільні координати своєї висоти на наземні станції. За замовчуванням він запрограмований на максимальне значення FL600 (60 000 футів), і навіть якщо літак летить набагато вище, вони все одно буде передавати значення FL600.

Інша версія, що це була якась нова модифікація літака з новим передавачем. Можливо, він все-таки передав на базу висоту більше 65 535 футів, і нове програмне забезпечення ERAM зреагувало не кращим чином. Але тисячам пасажирів, опоздавшим на рейси, від цього не краще.

Джерело: Український авіацентр

Где купить мебель в 2021? Ставки на спорт в IZZI casino Виртуальный клуб – стань богачом! Качественные тяговые Li-Ion аккумуляторы для складской техники Современная клиника эстетической стоматологии в Москве
Лента авиановостей